0887 22 12 25

0879 15 00 80             e-mail : office.kobitex@gmail.com

Kакво е хубаво да знаете, преди купите вашият нов матрак ?

В следващите редове сме се опитали да подберем правилни съвети при изработката на нов матрак и важни аспекти за осигуряването на един спокоен и качествен сън.

fon-stranica-izbor-na-matrak

Може би всеки познава , чувството да обикаля по големите магазини , да ляга от матрак на матрак и все нещо да не му достига. Дали усещането ще е добре , но височината няма да Ви удовлетворява или обратното. Дали, ще бъде прекалено мек или прекалено твърд ? Истината е , че готовите матраци малко или много ни ограничават с това което са. Смело можем да кажем, че времето на това ограничение отмина , защото професионалистите от екипа на „Kobitex Ltd“ са тук и заедно с тяхна помощ, ще можете да създадете Вашият матрак, така както го желаете. След десетина години опит в областта се чувстваме повече от уверени в това което правим. Разбира се не на последното място , използването на материали с високо и безкомпромисно качество , ни дават тази увереност. Ние използваме материали на концерните Bayer и BASF, където са доказан лидер в производството на полиуретан. Нещо много важно от екологична гледна точка е това , че при създаване на продуктите основаният компонент при разпенването на пяната е чистата вода.

 Щом четете тази информация , може би сте достигнали момента при който е време да смените Вашият матрак?

Може би пружините скърцат, когато се обърнете или още по-лошо, убиват Ви и напълно пречат да намерите удобна поза за сън. Може би чувствате матрака прекалено мек или прекалено твърд , което Ви създава дискомфорт по време на сън. Усещате неприятният момент на пропадане, когато ставате от леглото, което е сигурен знак, че матракът е  крайно деформиран.

Ако се събуждате сутрин и се чувствате уморени и сковани,  забелязвате болки в гърба, врата и ставите, заедно с раздразнителност, умора и други ефекти от лош сън, то със сигурност трябва да предприемете мерки.

Без качествен матрак сънят Ви страда, страдате Вие. Доверете се на специалистите от „Kobitex“ и моделирайте още сега Вашият нов и удобен матрак!

Позиции на гръбнака

Всеки от нас обича хотелските матраци, защото в повечето случаи са меки и примамливо потъващи. Чувството  е много приятно сякаш сте на облак, но истината е ,че това не влияе добре на структурата на тялото особено при използването им в дългосрочен план. Когато спите е желателно раменете Ви да се успоредни на бедрата, така че гръбнакът Ви да не е извит странично. При заспиване в неправилна форма , малко или много структурата на тялото се натоварва. Това се отразява върху прешлените и сгъвките , което почти винаги е съпроводено с болки на сутринта.

Прекалено твърдата основа , също не е подходяща за хора които спят на страни, тъй като отново има опасност от неправилно позициониране на гръбначният стълб. При тези основи таза няма възможност да потъне ,което спомага за  неправилно извиване на тялото. Обикновено при тези твърди или така наречени ортопедични матраци се спи по-гръб или в случай на проблем и то установен след лекарска намеса. При по-тежки хора с наднормено тегло твърдите и плътни ядра, често са решение при изработките на матраци, тъй като те имат възможността да поддържат тялото в изравнена позиция и предлагат стабилна опора при ставане.

След множество изследвания е доказано , че комбинацията между твърда основа с добавка на горна мека част, спомага за правилното позициониране на тялото съответно на гръбначният стълб. По този начин всичко е балансирано и няма излишно натоварени опорни точки. В зависимост от теглото на човек се подбира правилната стабилна основа. След това се добавя горната мека част, която може да бъде мемори пяна или еластична пяна. Съотношението на двете части обикновено се прави спрямо изисквания и критерии на клиента. Тук изхождайки от нашият дългогодишен опит, винаги можем да се включим със съвет при избора им.

Позиции на сън

Когато спите в позиция на страни, основният натиск се оказва върху раменете и бедрата. В тези ситуации обикновено се търси по-мек матрак. Тук в пълна сила влиза мекото ядро или средно твърдо ядро с комбинация от мемори пяна или еластична мека пяна.

В позиция спане по гръб, вероятно по-меките матраци няма да са подходящ избор , тъй като няма да могат да осигурят стабилна опора. Тук средно- твърдите варианти, биха могли да бъдат по-добро решение, тъй като балансирано биха подобрили положението на гръбнака.

Според здравни проучвания, тази позиция не е особено желателна, тъй като с времето е възможно да се появят болки в гърба и врата. Тук матраците могат да бъдат меки, но не и прекалено меки. Съответно, трябва да се стремите към мекота , която поддържа гръбнака в изправена форма.

Възглавницата, нещо без което спокойният сън не би бил възможен

В идеалния случай всички искаме да спим добре и да се събудим отпочинали, без болка и без скованост. Добрата възглавница ще Ви помогне да осъществите това , като поддържа врата  в неутрална правилна позиция. Най-добрата възглавница за Вас е тази, на която се чувствате удобно докато отпускате главата си, а врата и раменете остават стабилни.

Размерът на възглавницата също е важен. Ако легнете в странична позиция, тя трябва да запълни празнината между рамото и лицето ви, като се стреми да поддържа шията в неутрално положение. За някои от нас това ще означава по-висока и по-обемиста възглавница. В зависимост от това на какво ниво стои тялото ни ( до колко е потънало в матрака ), трябва да подберем височина на възглавницата , която да не натоварва шийните прешлени .

Пълнежът е една основна част, на която доста потребили държат . Ние от „Kobitex“ решихме да предложим изцяло естествена възглавница с натурален пълнеж от патешки пух и пера. Възглавницата е произведена по иновативна технология за пречистване , която гарантира безкомпромисна чистота. Хипоалергенната  възглавницата се предлага в три твърдости в зависимост от начина на спане. Повече за нашият продукт, може да прочетете ТУК

Дайте воля на въображението си 🙂

И така , нека започнем с това, че при нас може да си моделирате, създадете или проектирате матрак изцяло по Ваши изисквания. Основно се започва от избора на ядро, то е основният фактор върху, който ще надграждате Вашият матрак. Ние предлагаме различни видове ядра, които се различават основно по-своята плътност, издръжливост и усещане. В зависимост от това, колко често ползвате матрака, може да изберете по-висок клас ядро или по-нисък, например за вилата където ходите веднъж, два пъти в месеца. Дебелината на ядрата варира през 1см, което дава пълна свобода при избор на височина. И така матрака е почти готов, какво му липсва обаче? Разбира се , това да бъде облечен, нашите специалисти от шивашкият отдел на „Kobitex“ са подбрали качествени матрачни дамаски и то не малък избор с които да завършите Вашият матрак. Те могат да бъдат капитонирани и обемни с класическа прошивка или без капитонаж в зависимост от Вашите нужди. Но нещата не се изчерпват до тук, защото ние знаем , че има по взискателни клиенти , които търсят максимален комфорт при спане. Тук идва момента, при който трябва да споменем, че към вече избраното ядро, Вие може да добавите един или даже два други слоя

чрез , които да подобрите значително усещането. Класическа комбинация на повечето наши клиенти е да съчетаят плътно ядро с комбинация от мемори пяна. Тази комбинация определено бележи 10 точки и е желана  при почти 70% от нашите клиенти, особено към тези  целящи балансирано усещане.  Мемори пяната е фантастичен продукт, иновативен сам по себе си и целящ да Ви създаде  максимален комфорт на тялото, следствие на плътната мекота, която притежава. Разбира се , като всяко хубаво нещо е желателно да не се прекалява с нея, а да се залага оптимална дебелина , която да има ефект спрямо основата , върху която ще се полага. Вторият слой може да бъде и еластична мека или еластична твърда пяна.

Друг вариант на изработка на матрак е комбинирането на два вида твърдости. Обикновено това е добър вариант  за хора, които не знаят на каква твърдост , ще им е удобно. В този случай се прави „Dual“ /двойно ядро/, където имате опция  да въртите матрака и да изберете твърдостта , която ви харесва.  Обикновено пропорцията е 10/10см или 12/12см, но както вече разбрахте това е променлива величина.

Друга интересна концепция е това , че може да се направят два, три или повече слоя , които да са облечени в самостоятелни калъфи. Цялата тази комбинация се слага в един общ калъф, където вече реално , ще можете да сменяте усещането на Вашият матрак, чрез разместване на отделните слоеве.  За разлика от много други готови матраци, където се говори за няколко зони на комфорт (но реално не е точно така) тук Вие физически сменяте усещането на вашият матрак.

Със сигурност повечето от Вас са стигали до казуса със своята половинка , какъв да бъде матрака , по-твърд или по-мек. Обикновено тук се води люта битка , позната история :). Е,  бихме искали да Ви уведомим , че имаме решение на този проблем. При нас може да се направи матрак, на който всяка половина да има самоиндивидуално усещане съобразено с изискването на човека , от който ще се ползва. Накрая, всеки е доволен и спокойният сън идва неимоверно бързо. Както става ясно , при нас почти няма невъзможни неща , можем да изработим всичко според Вашите нужди и изисквания. Изработваме в стандартни и нестандартни размери, както и в кръгли форми. Може да се доверите изцяло на нашият екип , който ще Ви помогне и ще Ви насочи по пътя към изработката на вашето спално бижу.